faj3r, obcinając antenę do żądanej długości możesz ją już tylko wyrzucić , bo po prostu nie będziesz mógł jej ustawić , są anteny w których zasięg cb można regulować długością bata a inne długością kabla,mam brata który też tak kombinował stroił identyczną antenkę i za krótko obciął, pomogło jedynie przewiniecie cewki na drut ze po srebrzany ,
tak że lepiej sprzedaj tą a kup se krótszą.ok
Hej, anteny od CB nie można skracać, ponieważ z cewką tworzy ona jeden drut o długości jednej lub połowy długości lub ćwiartkę długości (już nie pamiętam) fali dla częstotliwości na danym kanale. Ekranowany przewód nie ma nic do tego. Strojenie polega na tym, aby ta całkowita długość była taka jak trzeba. Cewka ma pewne tolerancje, więc zakres regulacji to kilka cm (przy długości fali w środku pasma ok. 9 metrów). Obcięcie anteny spowoduje jej zniszczenie.
Enriquez, dzięki. Faktycznie fajna antena, ale dla mnie nadal za długa :-/
nie spotkaliście się z czymś krótszym? Patrzyłem na Sirio Super 70 ale ma chyba inną końcówkę niż AS-100 i może nie pasować.
jeśli chodzi o fajne krótkie anteny wg mnie - sirio triflex (jest najlepszy jeśli chodzi o użytkowanie) - jak nie chcesz na stałe - president florida (jest też wersja dłuższa super florida) - pamiętaj jednak że im dłuższa antena tym lepszy zasięg i tak jak na ML'ce nie będzie to działać - ja przerabiałem u siebie sirio AS100, triflex i sirio ml 145 (obecnie mam 2 ostatnie ale ml'ki praktycznie na dach nie wyciągam)
Enriquez, dzięki. Faktycznie fajna antena, ale dla mnie nadal za długa :-/
nie spotkaliście się z czymś krótszym? Patrzyłem na Sirio Super 70 ale ma chyba inną końcówkę niż AS-100 i może nie pasować.
Ja polecam antenę President Florida. Jest to krotka antena o długości ok 45cm. Mimo niewielkiej długości promiennika anteny jest to sprzęt w pełni spełniający swoje zadanie jako tzw. Antymisiek. Zasięg uzyskiwany pomiędzy dwoma mobilkami wyposażonymi w takie same anteny Florida to ok 3-5km w zależności od ukształtowania terenu. Jest to antena helikalna czyli sam promiennik anteny jest jedną długą cewką. Dzięki temu łączy małe wymiary z dobrym odbiorem i nadawaniem. Niema się jednak co łudzić że będzie tak samo jak na ml 145.
Komentarz